INTRO

     Mai t’has parat a pensar la inportància de la visió? O els graus de camp de visió que tens o de lectura? T’has parat a pensar si veus la vida en relleu? Sabies que determinades persones no poden? Molta gent pensa que veu en profunditat però en realitat veu la vida plana. Fins a quin punt això es dóna en una determinada població?

     El treball és la continuació d'un que es va fer fa tres anys per part de la germana d'una d'elles, juntament amb tres companyes seves, sobre camps visuals i de lectura, i que van participar a l'Exporecerca Jove de l'any 2010. En aquest s’avança un esglaó de cara a la comprensió de dos aspectes que van quedar pendents d’aquell estudi, com són la interpretació dels camps visual i de lectura, i la visió estereoscòpica o 3D.

     Per determinar la validesa i sentit del nou estudi, es va demanar una visita i asessorament per part
d'aquest prestigiós centre de recerca en oftalmologia. Ens vam posar en contacte amb el sr. Jordi Prats, cap de Marquèting i RRPP del centre. Finalment, es va fer aquesta visita (Figs. 1, 2 i 3) i es va demanar opinió de la possible validesa o no del nou estudi. La bona predisposició del centre, així com les idees que va aportar ha estat la motivació per la qual, finalment, aquest estudi ha tirat endavant.


Fig. 1. Entrada a la
Clínica Barraquer
Fig. 2. Participació en
alguns tests
d'estereoscopia
Fig. 3. Estudi del camp de visió proper
amb el sistema Octopus

     La bibliografia consultada ens ha permès completar algunes de les idees que ens van transmetre durant la visita. En conjunt, la doble informació obtinguda, ha fet que el treball es divideixi en tres grans blocs:
  • Estudi poblacional: anàlisi d'una població sobre aspectes relacionats amb la visió (ajudes, malalties...).
  • Anàlisi dels mapes de camp visual i de lectura: es dibuixarà els camps visual i de lectura, mitjançant un disc de visió, analitzant amb especial atenció el fet de la visió estereoscòpica.
  • Estudi de la visió estereoscòpica: mitjançant la utilització d'un esterescopi muntat per elles i de l’ús del mètode de Howard-Dolman, es determinarà el grau d’esteresocopia d’aquesta població, així com l'AVE (Agudesa Visual Estereoscòpica).

   Els objectius plantejats, doncs, són els següents:
  • Analitzar les característiques oftalmològiques més importants d’una determinada població.
  • Determinar el grau de camps de visió i de lectura estereoscòpics, tot relacionant-lo amb les dades anteriorment treballades.
  • Calcular i estudiar la diversitat de visió esteroscòpica a partir de l’ús de diferents tecniques clàssiques de l’òptica, tot comparar-esl amb la visió que tenen persones que no pden veure en 3D.
     Les hipòtesis de partida són les següents:
  • El potencial de visió depèn de l’edat i de la presència d’ajudes visuals (com les ulleres o les lentilles) en una determinada població.
  • El camps de visió i de lectura depenen, tant d’aquestes ajudes com del fet que un ull sigui el dominant.
  • Les persones que tenen més dificultat en veure estereoscòpicament posicionaran les imatges (prova de l’esterescopi)  i les varetes (prova de Howard-Dolman) en plànols més separats que aquelles persones que no tenen aquesta dificultat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada